Door complimenten te geven, meer positiviteit thuis

By 23 maart 2020Blog

– Dit blog is een vervolg op het blog over ‘hoe hou je het tijdens de quarantaine gezellig thuis’, mocht je deze nog niet gelezen hebben, lees deze dan eerst

“Het werkt echt!” hoorde ik hem vol verbazing en enthousiasme zeggen. Met hem bedoel ik een van de vrijwilligers van de kampweken waar ik veel vrijwilligerswerk heb gedaan (Bij: Stichting de Ster). De avond ervoor hadden we samen gekletst en besproken dat het bij een van de groepjes kinderen nog niet zo goed liep. Ze hielden zich niet aan de afspraken en zochten op een negatieve manier aandacht. De tactiek voor vandaag zo hadden we die avond besproken ging zijn: “Morgen ga je vanaf het begin van de bijeenkomst superveel complimenten uitdelen, nog voordat iemand iets heeft gedaan waarbij je moet bijsturen heb jij al complimenten uitgedeeld” vol vertrouwen vertelde ik “je gaat al het negatieve gedrag negeren en alleen het positieve en neutrale gedrag aandacht geven, door positiviteit” en ik beloofde hem (hoewel je weet dat ik nooit iets beloof lees mijn blog over structuur) “Als je dit doet ga je merken dat het heel anders gaat lopen en het én veel gezelliger gaat worden én ze zich meer aan de regels gaan houden”. En het ging ook beter, gelukkig! Anders had ik voor gek gestaan met mijn belofte;) haha en gelukkig voor deze begeleider en zijn groepje kinderen. Ze luisterden beter, het was gezelliger en er was meer ruimte om echt dingen te bespreken en te leren (het doel van de bijeenkomst van dit groepje). Een mooi voorbeeld van de kracht van positiviteit.

De kracht van positiviteit

Ik ben echt fan van positiviteit. En overal waar ik op evenementen of workshops mag vertellen over dit onderwerp is ook iedereen het altijd wel met mij eens dat positiviteit werkt. Toch zou ik soms willen dat jullie in mijn geheugen mee konden kijken naar situaties zoals ik hierboven beschrijf. Want zoals het voorbeeld hierboven heb ik er nog veel meer. Ik denk dat het inzetten van positiviteit en het verleggen van de focus van het negatieve naar het positieve echt heel erg onderschat wordt in de opvoeding. En dat terwijl het zo makkelijk is als je eenmaal weet hoe je het doet (zoals met zoveel dingen hea). Dus ik daag jullie graag uit om naast het bieden van meer structuur ook echt de positiviteit niet te vergeten want deze is net zo effectief, misschien wel effectiever. Ik geef jullie tips hoe je dit concreet kan inzetten om zelf het effect te gaan zien!

Tip 1: Geef complimenten

Nou precies dit dus. Ik heb hiervoor al uitgebreid uitgelegd waarom dat zo handig is, dus daar zal ik niet teveel meer over uitweiden. Ben jij van de categorie, ik weet dat het zou moeten, maar ik vergeet het vaak. Lees dan hier een blog die ik eerder schreef over hoe je vaker complimenten kan geven.

Tip 2: Reageer niet op de ‘buzzer’

Voordat je verder leest, bekijk het filmpje hiernaast/hieronder over Felix.

Zoals je in het filmpje zag, hield hij zich niet aan de afspraak. Opdracht mislukt. Tja, blijkbaar kan deze jongen dit nog niet, op zijn stoel blijven zitten…

Ik hoor je nu gewoon denken. Oooh gemeen! Hij deed onwijs zijn best! Klopt! Daarom is het ook zo belangrijk om niet alleen op die ‘buzzer-momenten’ (hoorde je de buzzer net afgaan in het filmpje toen hij opstond) te reageren. Met een buzzer-moment bedoel ik dus die momenten dat jouw kind niet doet wat er gevraagd is, vaak reageren wij daar op alsof er een buzzer af gaat. Ik zeg vaak: “alles wat je aandacht geeft groeit” Dus hoe meer je reageert op die buzzer-momenten hoe meer dat gedrag zal groeien en andersom hoe meer je gaat reageren op hoe goed een kind zijn/haar best doet of op het feit dat ondanks de buzzer andere dingen wel heel goed gingen, hoe vaker je dat gedrag zal gaan zien.

Tip 3: Maak lol, heb plezier!

Naast focussen op positiviteit doormiddel van complimenten is het hebben van lol en plezier onwijs belangrijk! Dat maakt direct ruimte voor positiviteit. Speel spelletjes met je kind, doe een dans, vertel moppen of doe iets anders leuks.

En ik heb goed nieuws: kinderen hebben lol wanneer jij lol hebt. Dus ga vooral ook dingen doen waar jij van gaat stralen, waar jij om moet lachen waar jij van geniet! Dan genieten je kinderen vanzelf ook mee.

Hoi, ik ben Merel. Ik ben opgeleid tot Psycholoog Kind en Jeugd en ik raak over dit onderwerp eigenlijk nooit uitgepraat. Door mijn blogs help ik jou om samen met je kind lastige situaties op te lossen, om zo je kind (nog meer) te laten stralen! Ik doe dit het liefste op een speelse (en serieuze) manier met een hoop tekeningen, positiviteit en humor. Daarnaast ben ik kinderboeken en opvoedboeken fan en deel ik graag over gelezen boeken mijn mening.