Fauten maaken mag!

By 6 februari 2019mei 14th, 2019Blog
Fouten maken mag! Faalangst

Yes! Dit is mijn lievelingsonderwerp om over te kunnen kletsen met kinderen en ouders. Hoe tof om hier nu in mijn blog over te kunnen schrijven. Het is mijn lievelingsonderwerp omdat ik zo ontzettend veel effect zie bij kinderen als ze gaan beseffen dat het ok is om fouten te maken. Want: van fouten maken leer je! Dat is handig! Laten we vooral gaan oefenen met heel veel fouten maken!

Het klinkt zo simpel en toch voelt het vaak niet fijn om fouten te maken. Want in het dagelijkse leven zijn we vooral bezig met dingen goed doen: een goed cijfer halen, leren beter te presteren bij sporten enz. Je wordt vooral beloond voor dingen die goed gaan. Ik spreek veel kinderen die het gewend zijn dat de meeste dingen wel in één keer lukken. Een toets nauwelijks hoeven leren of bijvoorbeeld in één keer snappen hoe een spelletje werkt. Als het dan een keer tegen zit, kan dat heel frustrerend zijn! Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor kritiek van anderen en andere kinderen zijn heel kritisch en streng voor zichzelf, waardoor ze ook geen fouten van zichzelf accepteren.

En dat is zonde! Want: Als je iets nieuws wil proberen dan gaat dit in de meeste gevallen samen met fouten maken. Denk aan de alle eerste keer fietsen, je moet eerst met zijwieltjes fietsen en een paar keer vallen voordat je helemaal zelfstandig kan fietsen. Stel je voor dat je als baby niet zou proberen te lopen omdat je niet wilt vallen… Toch gebeurt dit genoeg in de praktijk. Ik hoor verhalen van kinderen die snel boos worden bij bijvoorbeeld tennis als ze een punt verliezen en met hun racket gooien uit frustratie. Kinderen die helemaal geen toetsen meer durven te maken omdat ze bang zijn voor een onvoldoende. Of kinderen die nieuwe situaties zoveel mogelijk uit de weg gaan omdat ze niet weten wat er allemaal fout kan gaan.

Nu vertel ik heel stoer hoe belangrijk het is om ok te zijn met fouten maken, maar ik denk dat we allemaal wel herkennen dat het eigenlijk niet fijn voelt als het dan ook daadwerkelijk misgaat. Te laat komen op die ene belangrijke afspraak. Of zoals ik laatst heel confronterend merkte bij een nieuwe hobby: Ik wilde graag leren zingen, lijkt me mega fijn dat je altijd bij de karaoke super enthousiast kan meezingen met alle liedjes of bij een kampvuur een keer een gitaar erbij kan pakken en liedjes kan zingen. Maar voordat je goed kan zingen (want ik ben een echte beginner) moet je eerst heel veel valse noten eruit gooien om vooral te merken hoe je je stem niet moet gebruiken. Ook dan moet ik mezelf weer helpen herinneren dat het goed is om fouten te maken en dat het meer dan logisch is dat ik dit niet in één keer kan. pffoe frustrerend!Dus omdat het eigenlijk voor iedereen nuttig is om nog meer ok te worden met fouten maken en vooral ook als je merkt dat je kind zich door de angst voor fouten laat tegen houden om iets te doen.

11 tips hoe je thuis jouw kind kan helpen meer ok te zijn met fouten maken en een echte fauten-maken-mag Bingo-kaart!

1. Bespreek waarom fouten maken mega handig is

Fouten maken is niet zomaar ok, het is echt mega handig! Want van fouten maken leer je. Zoals ik hierboven al schreef er zijn maar weinig vaardigheden die je in één keer kan. Het valt mij altijd op dat kinderen dit in theorie ook heel erg goed weten. Een goede stap om mee te beginnen is het hier samen over te hebben. En dus af te spreken dat het bij jullie thuis heel ok (mega tof) is om fouten te maken! Een makkelijk onderwerp om tijdens het avondeten naar te vragen.

2. Geef zelf het goede voorbeeld: maak zoveel mogelijk fouten!

Ja!! Leuk, vanaf nu mag jij ook fouten maken! Je hoeft ze niet meer te ontkennen, je erover te verontschuldigen of ze te verbloemen. Hoe meer fouten jij maakt hoe beter! Als ouder ben je altijd een voorbeeldfiguur. Wat jij doet willen je kinderen ook doen. En daarom is een manier om het gedrag en gedachten van kinderen te veranderen door je als ouder anders te gaan gedragen of anders te gaan denken. Dus misschien deed je het al, maar doe het vanaf nu dan nog meer!

3. Bespreek de fouten die je maakt!

Nu je nog meer fouten aan het maken bent dan je daarvoor al deed, mag je er ook nog over vertellen thuis. ‘Moet je eens horen wat ik vandaag voor onhandigs deed’. En je voor een fout schamen mag uiteraard! Als je maar laat merken dat je er ok mee bent dat je fouten maakt en dat je er ook weer iets van leert. Op deze manier stimuleer je dat jouw kind ook fouten gaat durven maken.

4. Vier vanaf vandaag alle fouten die gemaakt worden!

Het klinkt wat overdreven, maar dit is echt heel leuk om te doen. Want: als fouten maken mag en je er iets van leert, waarom zou je ze dan niet vieren? Net zoals je een 10 voor een toets zou vieren kan je vanaf nu alle fouten vieren die er thuis gemaakt worden! Er valt een beker water om? Geen probleem: ‘lekker bezig!’ ‘whoop whoop!’ Jij hebt je eerste fout van de dag al te pakken!’ ‘Dat is een goed begin!’ ‘Oehh hopen dat je nog meer fouten mag maken vandaag!’ Zelfs high fives, liedjes en dansjes vind ik hierbij niet overdreven. Haha, maar doe vooral wat bij jullie als gezin past. Het belangrijkste hierbij is dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus op het moment dat je een feestje maakt van fouten maken ga je sneller zien dat kinderen ok worden met fouten maken.

5. Organiseer een WhoepsieWoensdag

Een wat? Een WhoepsieWoensdag! Mijn lievelingsdag. Een dag waarbij je elkaar uitdaagt zoveel mogelijk fouten te maken. Dit kan ook gewoon op een andere dag dan woensdag en met een andere naam hoor, maar dit klinkt gewoon nog leuker! Het doel is in een dag zoveel mogelijk fouten te maken! De manier om over je ‘angsten’ heen te komen is ze aan te gaan. Dus door per ongeluk of expres fouten te maken neemt de angst hiervoor af. Het voelt misschien gek om expres fouten te gaan maken. Misschien denk je bij het lezen wel: hoezo werkt dit? Het blijkt dat als je je angst overwint en merkt dat er eigenlijk niets ergs gebeurt, je angst hiervoor afneemt. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat anderen je niet meer aardig vinden of dat je al je vrienden kwijtraakt door een fout. Als je merkt dat deze angst niet uitkomt als je een fout maakt, dan neemt de angst hiervoor af. Of je deze fout nu expres of per ongeluk maakt, maakt dus niet uit. Denk bij fouten maken aan: beker water omgooien, In de klas het verkeerde antwoord geven als je je vinger opsteekt, spelfouten maken als je schrijft, een verkeerde naam zeggen tijdens het avondeten, in plaats van het avondeten op tafel zetten beginnen met het toetje. Pffoe zo onhandig vandaag. Heel leuk om te doen en mega leerzaam!

6. Maak een fouten ladder

Pak een aantal post-its en schrijf hier fouten op die je allemaal kan maken. Jouw zoon of dochter mag dan de post-its op volgorde leggen van onderaan (niet spannend) naar boven (heel spannend). Je kan zelf fouten bedenken en je zoon of dochter laten meedenken met fouten. Je schrijft er ongeveer 8 of 10 op totdat je een flinke lijst hebt. Als ze op volgorde liggen heb je een ‘fouten-ladder’. En het doel is: de top behalen. Dit hoeft niet in een dag, maar als de onderste fout gelukt is, wordt dit uiteraard gevierd en ga je door naar de volgende fout. Totdat je de bovenkant van de ladder bereikt hebt! Feest!

7. Maak samen met jouw kind de lelijkste tekening die je kan maken.

Ja, voor sommige kinderen best een uitdaging. Bij tekenen is het idee ook vaak dat het zo mooi mogelijk moet worden. Het liefst ook nog goed herkenbaar wat je hebt getekend. Nu dus de uitdaging: een zo’n lelijk mogelijke tekening te maken. Doe als ouder vooral zelf ook mee! Mega gezellig en ook hier kan je weer het goede voorbeeld geven. Denk ook aan: verven met een kwast tussen je tenen of een tekening maken met je linkerhand. Alles mag, als het maar lelijk wordt!

8. Speel het Voute Zpel

Speel met het hele gezin (of een groep van minimaal 3 personen) het ‘Voute Zpel’. Misschien heb je een variant al eerder gespeeld. Het idee is dat je probeert met de hele groep tot 10 te tellen. Je noemt omstebeurt een getal, zonder een rondje te maken of een vaste volgorde af te spreken. Je moet weer bij 1 beginnen als je tegelijk een cijfer zegt of het verkeerde cijfer. Normaal is het doel natuurlijk de 10 halen. In deze variant wordt er gehigh-fived en ben je trots op elkaar als het niet gelukt is.

10. Speel de ‘Fauten maken mag Bingo’.

Een bingo waar je wint als je fouten maakt. En speciaal hiervoor heb ik een echte Fauten-maken-mag Bingo-kaart gemaakt. Die je in je mailbox krijgt als je je inschrijft op de nieuwsbrief! Het doel is om alle fouten die op het blaadje staan uit te voeren. Wie dit als eerste gedaan heeft, heeft bingo! Leuk voor een keer in het weekend thuis of voor de juf op school. En een foute bingo halen (niet alle hokjes afgestreept hebben als je bingo roept) is natuurlijk helemaal een topfout! Is in een keer de hele kaart een te grote uitdaging? dan kan je ook starten met een rijtje, horizontaal of verticaal.

Door op bovenstaande bingo-kaart te klikken, ga je naar de inschrijfpagina voor de nieuwsbrief en ontvang je de bingo-kaart direct in je mailbox!

11. Lees (voor) uit het boek het meisje dat nooit fouten maakte

Ik zou willen dat ik dit boek zelf geschreven had! Echt een leuk boek over wat er gebeurt als je nooit fouten maakt. Als ik hem zelf had geschreven zou ik nog hebben toegevoegd dat je zoveel leert van fouten maken. Maar deze wijze les kunnen jullie nu als wijze ouders zelf toevoegen tijdens het voorlezen!

‘Het meisje dat nooit fouten maakte’ is onder andere hier te koop.

**dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat Praktijk de Plek voor elke aankoop via zo’n link een kleine vergoeding krijgt. Geen zorgen: Ik zou geen product aanbevelen waar ik zelf niet enthousiast over ben en de prijs van je aankoop gaat door deze link niet omhoog.

Hoi, ik ben Merel. Ik ben opgeleid tot Psycholoog Kind en Jeugd en ik raak over dit onderwerp eigenlijk nooit uitgepraat. Door mijn blogs help ik jou om samen met je kind lastige situaties op te lossen, om zo je kind (nog meer) te laten stralen! Ik doe dit het liefste op een speelse (en serieuze) manier met een hoop tekeningen, positiviteit en humor. Daarnaast ben ik kinderboeken en opvoedboeken fan en deel ik graag over gelezen boeken mijn mening.