Hoe de 33% regel kinderen kan helpen in het sociale contact!

By 15 oktober 2018mei 14th, 2019Blog
Waarom vinden anderen mij niet aardig?

“Wat?” zijn mond valt open van verbazing en ik zie direct de ontspanning in zijn lijfje wanneer ik de 11 jarige Nathan*,vertel dat inderdaad 33% van de kinderen hem waarschijnlijk niet zo aardig vindt. Nathan heeft net ruzie gehad en is er echt van overtuigd dat Max* hem niet aardig vindt. Hij kreeg namelijk een flinke duw en een boze blik van Max toen ze samen tegelijk door dezelfde deur probeerden te stappen. Nathan is prima in staat om een tiental oplossingen te bedenken voor deze lastige situatie, maar vooral het idee dat Max hem niet aardig vindt, maakt hem verdrietig en boos.

Is dit verhaal herkenbaar? Is jouw zoon of dochter ook wel eens verdrietig thuisgekomen omdat niet iedereen hem aardig vindt? Wellicht dat het uitleggen van de 33% regel jouw zoon of dochter net zoveel ontspanning geeft als Nathan.

De 33% regel

Deze regel is eigenlijk heel simpel:

33% vindt jou waarschijnlijk heel tof
33% vindt jou neutraal
33% vindt jou niet zo aardig

Om even te testen of deze bewering daadwerkelijk waar is. Denk eens aan een groep waar jij je in bevindt. Een klas, een groep collega’s of bijvoorbeeld een sportteam. Grote kans dat jij ook ongeveer 33% van deze groep echt heel aardig vindt. Dat zijn de leden van de groep waarmee je net iets meer klik hebt en die je eerder uitnodigt voor een etentje bijvoorbeeld. Niet dat je de rest niet aardig vindt, maar gewoon net iets minder klik. Klopt dit?
Wanneer je dit zelf in groepen ervaart, dan hebben anderen in diezelfde groep dat ook. Dus grote kans dat ongeveer 33% jou niet zo snel zou uitnodigen voor een etentje of andere activiteit. Heel prima! Helemaal niet erg! Toch?

Dit verhaal is best toch best ingewikkeld als je als doel hebt dat iedereen je aardig vindt! Hoewel dit een nobel en heel lief streven is, waarschijnlijk niet zo haalbaar. Dus als je je af en toe beseft dat je slechts voor die 33% hoeft te gaan kan dit een enorme rust geven.

Zo ook bij onze vriend Nathan, die erg boos en verdrietig was omdat Max hem niet mocht. Totdat hij de 33% regel uitgelegd kreeg en inderdaad bevestigde dat Max voor hem ook niet in die bovenste 33% zat, en inderdaad sommige andere kinderen uit de groep ook niet. Hij had wel een aantal waar hij hele goede vrienden mee was geworden en in de bovenste 33% vielen voor hem. Eigenlijk wonderbaarlijk gaf dit hem zoveel rust, waardoor hij een stuk minder verdrietig en boos was. Uiteraard hebben we nog wel een van de legio oplossingen die hij had bedacht uitgeprobeerd om deze lastige situatie op te lossen, want duwen doen we niet, maar hij hoefde voor zichzelf niet meer zijn best te doen om beste vrienden te worden met Max. Dat geeft zoveel energie om aan andere dingen te besteden;)

*Deze namen zijn natuurlijk niet de echte namen van Nathan en Max

Hoi, ik ben Merel. Ik ben opgeleid tot Psycholoog Kind en Jeugd en ik raak over dit onderwerp eigenlijk nooit uitgepraat. Door mijn blogs help ik jou om samen met je kind lastige situaties op te lossen, om zo je kind (nog meer) te laten stralen! Ik doe dit het liefste op een speelse (en serieuze) manier met een hoop tekeningen, positiviteit en humor. Daarnaast ben ik kinderboeken en opvoedboeken fan en deel ik graag over gelezen boeken mijn mening.