Hoe hou je het tijdens de quarantaine gezellig thuis?

By 23 maart 2020Blog

Ik merk een verschil in de verhalen die ik om me heen hoor. Inmiddels zijn de scholen een week dicht en hebben jullie als ouder nu dus al een week hard gewerkt om zowel thuiswerken, als juf zijn te combineren. Een flinke uitdaging! En waar ik begin van de week nog heel veel positieve berichten hoorde, over hoe leuk het was om juf te zijn en de kinderen zoveel thuis te hebben. Merk ik langzaam een verandering in de verhalen. Heel logisch! Ik hoor dat ouders het een uitdaging vinden, dat het vermoeiend is en dat er wat meer ruzies en irritaties ontstaan thuis. Nogmaals: heel logisch! Maar aangezien we mogelijk nog een tijdje door moeten op deze manier. Help ik jullie graag het thuis zo te organiseren, zodat het deze weken ook echt gezellig blijft!

Wat past bij jullie als gezin en wat is haalbaar?

ok, first things first. Voordat ik een lading tips op je af ga gooien. Bedenk bij al deze tips, wat past bij ons en wat is haalbaar? Dit zal vast niet de eerste tips zijn die je zult lezen of horen. En hoewel ik ervan overtuigd ben dat ze echt heel goed werken, is het nooit haalbaar om alles te doen wat een ander als tip aanbiedt. Dus bedenk goed welke kleine stap voor jullie als gezin het meeste effect zal hebben en zet daar dan op in. Er is hierin geen goede of foute keuze, ga vooral proberen. Werkt het niet? Geen probleem, dan probeer je daarna weer iets anders.

Terug naar de basis!

Haha, als ik dit opschrijf klinkt het een beetje als een term uit het leger. Geen zorgen, daar gaat het niet over. Het zinnetje “ok, we gaan terug naar de basis” heb ik heel vaak gezegd of van een collega gehoord tijdens het werken met groepen kinderen. Wat hier mee bedoelt word is dat het zichtbaar is dat kinderen onrustig zijn of niet weten waar ze aan toe zijn en wij als omgeving ons best gaan doen om ‘de basis’ weer strak neer te zetten. Met de overtuiging dat het gedrag van de kinderen dan weer veranderd. En geloof mij, dit gedrag verandert dan ook echt en vaak sneller dan ik van tevoren had verwacht.

Deze basis moet voor kinderen door de omgeving geboden worden. Als volwassen persoon ben je zelf in staat om je eigen omgeving te creƫren, maar voor kinderen is dit niet mogelijk en daarom hebben zij dit van jou als ouder (of juf) nodig. Wat dit in de praktijk betekent is dat je twee dingen gaat doen: meer structuur bieden en meer positiviteit erin knallen. Meer niet? Nee, meer niet. Meer structuur en meer positiviteit. Hoe je dat precies doet zal ik uitgebreid uitleggen, maar dit is de basis. En echt als je hier met aandacht en tijd op gaat focussen gaat het gezelliger worden dan ga je minder probleemgedrag zien en wordt het meer ontspannen thuis!

Rode-vlag-gedrag

Jup, dat is een term die ik net verzonnen heb. Door de jaren heen ben ik het gedrag waarbij ik weet ‘ik moet terug naar de basis’ steeds duidelijker gaan zien. Je kan dit gedrag gebruiken als een ‘rode vlag’. Dus valt het op dat dit gedrag vaker voorkomt dan normaal, dan weet je dat je terug moet naar die basis van meer structuur en positiviteit waar ik hiervoor over vertelde. Want dit gedrag komt ook met een perfecte basis echt nog wel eens voor. Maar is dit dus vaker dan normaal en zorgt het voor problemen thuis. Gebruik dit gedrag dan als seintje en ga aan de slag met deze meer structuur of meer positiviteit of allebei.

Rode vlag gedrag is:

  • kinderen/jongeren die zich vervelen
  • kinderen/jongeren die veel ruzie maken
  • kinderen/jongeren die veel vragen stellen over de tijd, locatie of spullen die nodig zijn
  • Als je merkt dat je je als ouder een politie-agent voelt en continu je zoon of dochter moeten aanspreken op grensoverschrijdend gedrag.

Hoe tof? Deze illustratie maakte Daphne van Mourik, speciaal voor dit blog! Uiteraard ook te volgen op instagram: @Daphnevanmourik

Hoe dan? Meer structuur en positiviteit?

Ok, is het me gelukt? Zin om meer basis neer te zetten thuis? Tof! ik ben ervan overtuigd dat dit gaat helpen. Omdat het blog anders echt veel te lang werd heb ik de tips over hoe je concreet meer structuur biedt of concreet meer positiviteit aanbrengt in aparte blogs gezet. Lees hier verder:

Lees meer over: Meer structuur thuis

Lees meer over: Meer positiviteit thuis.

Hoi, ik ben Merel. Ik ben opgeleid tot Psycholoog Kind en Jeugd en ik raak over dit onderwerp eigenlijk nooit uitgepraat. Door mijn blogs help ik jou om samen met je kind lastige situaties op te lossen, om zo je kind (nog meer) te laten stralen! Ik doe dit het liefste op een speelse (en serieuze) manier met een hoop tekeningen, positiviteit en humor. Daarnaast ben ik kinderboeken en opvoedboeken fan en deel ik graag over gelezen boeken mijn mening.