Meer complimenten geven? 10 tips om dit thuis vaker te doen!

By 29 januari 2019mei 14th, 2019Blog
Meer complimenten geven? 10 tips om dit thuis vaker te doen!

Complimenten geven… Ik denk dat het leuker en nuttiger is dan cadeautjes geven. Voor de meesten is het bekend dat het belangrijk is om kinderen te complimenteren. Toch vergeet je in de ‘sleur van alledag’ snel om dit te doen. Je bent toch snel je kinderen aan het vertellen wat vooral niet moet en waar ze mee moeten stoppen. Ik heb ook echt moeten ‘oefenen’ met het vaak geven van complimenten en nu ik dit schrijf bedenk ik me dat ik dit richting kinderen in mijn werk heel vaak doe, maar in mijn eigen omgeving misschien ook nog wel te weinig doe. Herkenbaar? Ik geef je graag tips hoe je jezelf kan activeren om meer complimenten te geven.

1- Bedenk je hoe nuttig complimenten zijn

Waarom zou je eigenlijk meer complimenten geven? Naast dat we allemaal weten hoe leuk het is om complimenten te ontvangen is het ook nog heel nuttig. We weten namelijk dat alles wat je aandacht geeft groeit. Omdat we positief gedrag het liefste vaker willen zien is het belangrijk om hier aandacht op te richten en hier een compliment over te geven! Daarnaast groeit het zelfvertrouwen van kinderen door het krijgen van complimenten. Het zelfvertrouwen van kinderen is nog vol in de ontwikkeling en wordt gevormd door succeservaringen en de mening van anderen. Daarom zie je het zelfvertrouwen van kinderen groeien als ze oefenen met nieuw gedrag: bijvoorbeeld heel veel oefenen met jongleren en merken dat het lukt. Maar ook wanneer andere kinderen, leerkrachten of ouders een compliment geven over dit nieuwe gedrag zal het zelfvertrouwen groeien.

2- Je kan nooit te veel complimenten geven

Even een testje: Wat is het laatste compliment dat je hebt gekregen? Weet je het nog? …. En dan: Wat voor negatieve feedback heb je als laatste gekregen? Commentaar op je werk? Of iets wat je verkeerd deed?

Voor de meesten zal het makkelijker zijn om de negatieve feedback te onthouden. En de complimenten vergeten we sneller. Stom eigenlijk.

Iets met je hersenen en waar wij de prioriteiten leggen. We hebben iets verkeerd gedaan, dat willen we de volgende keer voorkomen, dus wordt het onthouden. Wat je juist goed hebt gedaan, hoef je niets meer mee dus heeft geen prioriteit om te onthouden. Dit werkt hetzelfde bij kinderen. Elke keer dat ze horen dat ze iets niet goed doen, ergens mee moeten stoppen, iets verkeerd doen, onthouden ze dit dus beter dan de complimenten die ze krijgen. En deze feedback hoe goed bedoeld ook, kan veel invloed hebben op het zelfvertrouwen van het kind.

Omdat de meeste kinderen op een dag vaker negatieve feedback horen (zit eens stil, nu even niet, let je ook even op?) dan complimenten krijgen, kan je als ouder nooit te veel complimenten geven. Ik heb wel eens gehoord dat de ideale verhouding eigenlijk 4 op 1 zou moeten zijn. Dus 4 complimenten tegenover elke keer negatief aansturen.

Haal jij dat thuis? Best een uitdaging!

3- Elastiekje om je arm

Een ouder vertelde mij eens dat ze elke ochtend 3 elastiekjes om haar linker pols doet en bij elk compliment een elastiekje naar de rechter pols verplaatst om zo zeker te weten dat ze minimaal 3 complimenten heeft gegeven. Ook elke keer dat je naar je arm kijkt is dit weer een reminder voor jezelf dat je hier actief mee aan de slag wilde.

4- Geef elkaar als ouders ook complimenten!

Goed voorbeeld doet volgen, de appel valt niet ver van de boom enz. Dus als je je kinderen mee wilt geven dat complimenten geven en krijgen belangrijk is, is het mooi om het goede voorbeeld te geven. Geef je partner dus ook geregeld een compliment.  

5- Organiseer een complimentenronde

Geloof me, dit is echt heel leuk om te doen en dit kan net zo luchtig als bij jullie gezin past! In deze ronde geef je degene rechts van je een compliment jouw buurman/buurvrouw doet dat opnieuw aan degene weer rechts van hem of haar. Je kan als iedereen geweest is dezelfde ronde nogmaals doen, maar dan linksom. Ook kan je 1 iemand aanwijzen, waar de rest dan een compliment over kan geven. Je zou dit elke avond bij het avondeten kunnen doen. Of een vaste dag in de week. Je zal zien dat de complimenten van je kind doordat ze kunnen oefenen en doordat ze jou als voorbeeld zien steeds mooier worden. 

6- Focus je gericht op bepaald gedrag

Bedenk vooraf waarin je je zoon of dochter wil helpen stappen te maken. Is dat bijvoorbeeld: durven een vraag te stellen aan iemand, doorzetten als iets niet direct lukt, praten over gevoelens enz. Kies een kleine stap uit waar je de komende week gericht op gaat letten. Dit helpt om gericht complimenten te geven. En we weten: Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus als het lukt om geregeld hierover een compliment te geven, zal je waarschijnlijk ook zien dat het gedrag veranderd. Super belonend om met het geven van complimenten door te gaan!

7- Speel het complimentenspel

Vorig jaar heb ik een heel leuk spel ontdekt wat kan helpen bij het geven van complimenten: Het complimentenspel. Ik gebruik dit spel zelf vaak in mijn werk. In dit spel staan allerlei voorbeelden van complimenten die je kan geven, dit helpt als je soms wat moet zoeken naar de juiste manier van verwoorden of nieuwe complimenten geven. Je hebt veel vormen om dit spel te spelen. Een die ik vaak gebruik is: alle kaartjes op zijn kop op tafel. Omstebeurt pak je een kaartje lees je het compliment en geef je het compliment aan diegene waarbij je het compliment het beste bij vindt passen en waarom. Leuk positief alternatief voor de standaard spelletjes die al gespeeld worden.

Het complimentenspel is ondere andere hier te koop.

8- Laat briefjes achter

Spannend om gericht complimenten te geven? Of vergeet je het geven van complimenten gewoon. Je kan ook in de broodtrommel, met post-its op de spiegel, verstopt onder het kussen enz. complimenten briefjes achterlaten. Mega leuk als jouw zoon of dochter ineens een complimentje in de broodtrommel vindt.

9- Wees je bewust van hoe jij zelf complimenten ontvangt en geef het goede voorbeeld!

Herken je de: “agh hij was in de uitverkoop” of “oohw het is al een hele oude” nadat je een compliment krijgt over een outfit? Ik betrap mezelf hier nog steeds op dat ik dit wel eens doe. Vandaag nog toen een vriendin enthousiast zei toen we gingen zwemmen dat ik zo’n mooie bikini had. Vol verbazing zei ik: Thanks, is gewoon van de H&M.

Ik zeg hier eigenlijk mee dat ik het niet eens bent met het compliment dat gegeven wordt en moedig hiermee de compliment gever niet aan om nogmaals hier een compliment over te geven. Stimuleer daarom het geven van complimenten door bijvoorbeeld gewoon dankjewel te zeggen.

10- Laat je niet afremmen door een niet-mega-enthousiaste reactie van jouw kind

Sommige kinderen hebben moeite met het ontvangen van complimenten. Zij laten weinig reactie zien na een compliment of reageren hier negatief op. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het niet waar is of er tegenin te gaan. Herkenbaar? Stop vooral niet met complimenten geven. Deze reactie betekent niet dat je kind het niet wil horen of dat het compliment geen nut heeft. Misschien vindt hij/zij het wat spannend, houdt hij/zij niet zo van in de spotlight te staan of misschien is er een hele andere reden, maar je compliment heeft wel degelijk zin, dus stop er vooral niet mee!

*dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat Praktijk de Plek voor elke aankoop via zo’n link een kleine vergoeding krijgt. Geen zorgen: Ik zou geen product aanbevelen waar ik zelf niet enthousiast over ben en de prijs van je aankoop gaat door deze link niet omhoog. 

Hoi, ik ben Merel. Ik ben opgeleid tot Psycholoog Kind en Jeugd en ik raak over dit onderwerp eigenlijk nooit uitgepraat. Door mijn blogs help ik jou om samen met je kind lastige situaties op te lossen, om zo je kind (nog meer) te laten stralen! Ik doe dit het liefste op een speelse (en serieuze) manier met een hoop tekeningen, positiviteit en humor. Daarnaast ben ik kinderboeken en opvoedboeken fan en deel ik graag over gelezen boeken mijn mening.