Wat is het verschil tussen pesten en plagen?

By 4 september 2019Blog

Hahaha, reageert hij lachend. De andere jongens kijken verbaasd op dat Tom mee lacht. Ze hebben hem al enkele minuten achtervolgd over het schoolplein en hebben hem al nepperd en sukkel genoemd. Tom is er helemaal klaar mee en heeft al enkele keren gezegd dat ze moeten stoppen, niks lijkt te werken!

 

Plagen mag 

Iedereen heeft in het dagelijkse leven te maken met plagerijen. En met plagerijen bedoel ik, samen grapjes maken, deze kunnen zelfs heel leuk zijn, het kan een band scheppen en een vriendschap versterken als je met elkaar kan lachen en elkaar een beetje mag plagen. Toch is dit op kinderleeftijd soms heel ingewikkeld, want hoe weet je nu of iemand gewoon een beetje met je plaagt en het goed bedoeld? En wanneer is iemand je aan het pesten en moet je voor jezelf opkomen! Ingewikkeld!

 

Het verschil tussen pesten en plagen is ingewikkeld

Dat het ingewikkeld is hoor ik in ieder geval terug van veel van de kinderen bij De Plek. Ook voor ouders is het lastig in te schatten.  Hoe weet je nu het verschil tussen pesten en plagen? Ik hoor veel ouders zeggen dat kinderen te snel, te boos reageren op plaag-gedrag. Of kinderen zeggen zelf gepest te worden terwijl de juf ziet dat het om ‘plagerijen’ gaat. Wat is dan waar? Ook andersom hoor je wel eens dat kinderen blijven lachen en gezellig mee blijven doen terwijl de ander continu over zijn/haar grens heen gaat en duidelijk aan het pesten is. In beide gevallen is dit niet handig, want in het geval van pesten wil je goed voor jezelf leren opkomen en in het geval van plagen, wil je niet een optionele vriendschap direct ‘verpesten’ door te heftig te reageren.

 

Pestverhalen altijd geloven!

In eerste instantie neem je natuurlijk de verhalen van jouw zoon of dochter direct heel serieus! En dit is ook heel belangrijk! Er zijn ook kinderen die misschien een jaar wachten met vertellen, dus als er verhalen komen wil je deze direct serieus nemen en mee aan de slag! Het achterhalen van het verschil tussen pesten en plagen is vooral bedoeld wanneer er enige twijfel is of jouw zoon of dochter de pesterijen/plagerijen van de andere kinderen goed inschat. Juist om te achterhalen of er sprake is van pesten zodat je hiermee aan de slag kan!

 

Pesten als plagen opvatten

Pesten als plagen opvatten: dat is niet handig, als je maar blijft mee lachen terwijl de ander je pest dan kom je niet voldoende voor jezelf op. Soms hebben kinderen het verschil niet door, soms hebben ze het wel door, maar vinden ze het lastig of spannend om voor zichzelf op te komen. In beide gevallen belangrijk om te oefenen met het verschil tussen pesten en plagen zodat je duidelijk voor jezelf op kan komen als het van plagen naar pesten gaat!

 

Plagen als pesten opvatten

Vooral bij kinderen die eerder zijn gepest zie je dat ze vaak ‘plaaggedrag’ inschatten als gepest worden. Soms hebben ze besloten niet meer over zich heen te laten lopen en komen ze nu supergoed voor zichzelf op. Soms vinden kinderen het gewoon lastig om in te schatten en houden ze gewoon niet zo erg van de grapjes die gemaakt worden. Hun ‘alarm-signaal’ voor pestgedrag staat té scherp afgesteld. En met alles wat ‘té’ is, is ook dit niet handig.

 

Dat is gek, want je zou denken: ‘supergoed, bijt maar flink van je af, dan zorg je dat je in de toekomst ook niet gepest wordt’. Maar helaas is dit niet helemaal waar. Je ziet namelijk dat als kinderen te snel te boos worden bij ‘plaaggedrag’, er twee dingen gebeuren: vriendjes maken is lastiger en hun gevoel over de klas/schooldag is minder fijn.

 

Vriendjes maken

Plagen hoort namelijk bij vriendschap. Denk maar eens aan jouw vriendschappen als volwassen persoon, (sarcastische) grapjes, horen daarbij. Zo ook op de kinderleeftijd. Als iemand dus continu boos reageert als iemand vriendschappelijk een grapje probeert te maken, dan schrikt dit anderen af en is vrienden maken dus lastiger.

 

Gevoel over de klas/schooldag

Daarnaast als jij het gevoel hebt dat alle grapjes gemaakt worden omdat je gepest wordt, dan wordt de dag niet gezelliger. Dan heb je eigenlijk een best wel zware dag! Je wordt misschien wat wantrouwend naar de rest van de kinderen en komt niet zo vaak terug met gezellige verhalen over de dag. Terwijl er misschien niet zo veel aan de hand is.

 

Dus daarom is het goed om te oefenen om het onderscheid tussen pesten en plagen goed duidelijk te krijgen. Dus: Wat is nu precies het verschil?

 

Pesten gaat over je grens heen, terwijl plagen voor beide leuk is

Het is eigenlijk heel simpel, wanneer iemand over je grens heen gaat, wanneer je je grens duidelijk aangeeft, en niet stopt. Dan gaat het om pesten. Wanneer je samen om een grap kan lachen en iemand stopt wanneer je een grens aangeeft is het plagen en is het vaak gezellig bedoelt.

Deze grens aangeven is dus wel cruciaal, wanneer iemand namelijk grapjes maakt en jij blijft maar meelachen ook al denk je dat de ander je pest. Dan geef je de ander dus nooit de kans om te stoppen en om rekening te houden met jouw grens. Sommige kinderen zijn heel goed in grenzen aanvoelen, anderen wat minder, die hebben hierbij hulp nodig, hulp van de ander om te zeggen: ho stop, ik vind dit niet meer leuk!

Dus na deze grens aangeven en de ander stopt, dan ging het om plagen of een verkeerd geplaatste grap (de ander mag ook fouten maken hea). Gaat de ander door terwijl je duidelijk zegt dat je het niet meer leuk vindt, dan gaat het om pesten.

Het ‘Word-ik-gepest-stappenplan? Gaat als volgt:

Stap 1: Vind ik het leuk wat de ander zegt/doet? Is dit voor mij een JA of een NEE gevoel?

Ja-gevoel: Gezellig, dan is het waarschijnlijk gewoon plagen. Om het echt zeker te weten: maak ook eens een grapje terug!

Nee-gevoel: Zeg dat jij het niet leuk vindt!

Stap 2: Stopt de ander? Nadat je je grens hebt aangegeven?

Ja: Top! Dan was het waarschijnlijk niet als pesten bedoelt, ook al kwam het even zo over.

Nee: Dan is hij/zij aan het pesten. Wat stom! Superknap dat je dit achterhaald hebt en het nu zeker weet.